Publicerad den

Tack alla som besökte oss – Göteryds Julmarknad

så kul att träffa kunder! Som webbutik blir det ju inte så ofta.

Stort tack för att Ni handlar Fairtrade/Rättvist- det gör skillnad för människor

Rättvis handel, fair trade, är ett handelssamarbete, baserat på dialog, öppenhet och respekt som verkar för en rättvisare världshandel och en hållbar utveckling genom att erbjuda bättre handelsvillkor och garantera rättigheter för marginaliserade producenter och arbetare, framför allt i Syd och miljörätt. Wikipedia

Publicerad den

Yogi tea – Bedtime

Avkoppling med en ljuvlig varm kopp YOGI TEA® Bedtime på kvällen är ett bra sätt att rikta vår uppmärksamhet mot det vackra i livet.

Njut av den goda kombinationen av kamomill och lavendel med den söta smaken av fänkål.

Teets essens är: “Avslappning. Tid för mig själv”.

Innehåll: fänkål*, kamomillblomma*, humle*, pepparmynta*, kardemumma*, citronmeliss*, citrongräs*, salvia*, lavendelblomma*, muskot*

Fänkål tillhör familjen flockblommiga växter och har tack vare sin intensiva smak sedan årtusenden varit en älskad krydda världen över. Fänkålen kommer ursprungligen från Medelhavsområdet och dess kryddigt sötaktiga smak påminner lite om anis.

Den vita och gula kamomillen var helig för germanerna och betraktades av de forna egypterna som solgudens Ras blomma. De flesta känner nog igen den kryddiga doften från kamomill. Blommorna har en lite bitter men angenämt mild smak.

Humlen är en klätterväxt som kan bli upp till 10 meter hög och den trivs bäst i skogsbryn, skogsgläntor och buskage. Växtens gröngula kottar är färdiga att skörda i augusti och har en lätt bittert och utsökt besk smak.

Pepparmynta, som upptäcktes först 1696, uppstod antagligen av misstag genom en korsning av vattenmynta och grönmynta. Idag är den av världens mest kända växter. Pepparmynta är mycket omtyckt tack vare sin uppfriskande arom och smaken som bjuder på en pikant styrka

Kardemumma är sedan tusentals år en av de mest älskade kryddorna i det asiatiska och arabiska köket. Kardemummans finstämda och sötstark smak gör att den passar perfekt i allt från curryrätter till läckra bakverk.

Bina älskar de nektarrika blommorna medan människor uppskattar bladens kryddigt citronfriska smak. På medeltiden ansågs citronmelissen vara en så exklusiv växt att den enligt lag endast fick odlas i klosterträdgårdarna.

Citrongräs innehåller eteriska oljor och har en kraftig citronfräsch smak. Växten tillhör grässläktet och används huvudsakligen i det asiatiska köket men dess faktiska ursprung är fortfarande höljt i dunkel.

Namnet på denna väldoftande växt Salvia från Medelhavsområdet kommer från det latinska ordet “salvare”. Tack vare salvians friskt kryddiga och lätt bittra smak var kryddan värd sin vikt i guld redan i det forna Kina.

Lavendelns bedövande väldoft av återfinns runt hela Medelhavet. Lavendeln tillhör familjen kransblommiga växter och kommer ursprungligen från Medelhavsområdet men odlas världen över tack vare de underbart vackra och väldoftande blommorna. Lavendel har en kryddigt besk och lätt bitter smak och innehåller värdefulla eteriska oljor.

Muskot är muskotfruktens frön. Muskot har en lätt bitter och aromatisk smak och den har sedan århundraden tillbaka varit en eftertraktad krydda. Under medeltiden var muskot ibland värt sin vikt i guld. Idag räknas muskot som en av de viktigaste kryddorna inom den ayurvediska filosofin.

Publicerad den

Skönhet

Idag startade dagen med morgonkel med katten Stina och sedan mindfullness och te. Nu är jag redo för resten av dagen.

Cleance är ett fantastiskt te som får dig att stråla

Skönhet kommer inifrån och så är det med huden. Därför är det viktigt att dricka vatten för att se bra ut. Detta är ett te som hjälper dig att stråla och glimma. Fylld med ekologisk välgörande örter, år av vishet från från vår örtmästare Sebastian Pole och naturens gröna fräscha rikedom: Cleance te innehåller FairWild certifierade nässelblad, maskros rot, fänkålsfrön, svalkande pepparmint och aloe vera. Ett te som lyfter och förse en trött själ med renhet och näring.

Önskar alla en fin söndag!

Publicerad den

Vill du ge en julklapp som man kan njuta av med gott samvete?

En oemotståndlig god och Fairtrademärkt 32 % ljus choklad smaksatt med mandel och honung. En smakupplevelse som påminner om Toblerone.

Fairtrade!
Tonys Chocolonely är ett chokladföretag som arbetar för en 100 % slavfri chokladproduktion. Inte bara när det kommer till deras egen tillverkning, utan all choklad på världsmarknaden. Därför är samtliga choklader från Tonys Chocolonely Fairtrade-märkta, samtidigt som de med sina otroligt goda choklader vill visa alla andra chokladtillverkande företag, att choklad kan göras annorlunda; i smaken, paketeringen och på vilket sätt som kakaoodlarna behandlas.

Bitarna i Tonys chokladkakor är ojämnt formade, Tonys sätt att visa på de orättvisa arbetsförhållandena som i råder på många håll i dagens chokladindustri. Ingredienserna i Tonys chokladkakor är rättvisemärkta och i den mån det går även ekologiska.

Minst 32% kakao.

Innehållsförteckning
Socker / socker *, Söt [MÆLK] Spulver / Hel [MJÖLK] Spulver, Kakaosmör *, Kakaomasse *, Nougat * 10% (socker / socker *, glukosirup, [MANDLER / MANDEL] 20%, honey *, kakaosmør *, kartoffelstivelse / potetstivelse / potatisstärkelse, [ÄGGEVVIDE / EGGEHVITE / ÄGGVITA], naturligt vaniljearom *), emulgator / emulgeringsmedel: [SOJA] lecitin. Minst 32% kakaotörstof / kakaohalt. * Rättvis handel.

Publicerad den

När man vill ge någon sitt hjärta ❤️

Jag älskar våra täljstenshjärtan från Kenya, när man ger bort ett av dessa, ger man så mycket mer, det gör gott i många led ❤️

De vackra föremålen av täljsten kommer från Undugu Fair Trade limited och tillverkas i västra Kenya, ett socialt företag som ger stöd till grupper som har potential för sina produkter, men som inte kan nå ut till marknaden och exportera.

Inkomsterna från exportförsäljningen återinvesteras i sociala program som stärker samhället ytterligare. Undugu driver en rad projekt, här är några exempel:

‘Street Children Association Model’ är ett projekt som syftar till att stärka gatubarn genom utbildning samtidigt som man stödjer barnens familjer så att barnen kan återvända hem.

Självhjälpsgrupp ‘Women Self Help Group’ uppmuntrar kvinnor att gå samman för att förbättra och stärka sin ekonomi och sin sociala situation. Det finns även hälsoprogram mot droger och sexuellt våld samt stöd och information om HIV/AIDS.